YouTube, sanatçıları ve içerik üreticilerini korumak için yeni teknolojilere yatırım yapıyor. Şirket son dönemde yapay zeka teknolojileri kullanan derin sahtecilik ya da deepfake içeriklerinin yaygınlaşması üzerine harekete geçti. Deepfake videolarda kişilerin yüzleri ve sesi makine öğrenmesi yöntemiyle başka kişilere ve durumlara yerleştirilebiliyor. Bu tür içerikler hem sanatçıların hem de başkalarının görüntü ve seslerini izinsiz kullanabiliyor. YouTube yeni yüz ve ses tanıma araçları geliştirerek deepfake içerikleri havuzundan süzmeyi ve içerik üreticilerine bunları yönetme imkanı vermeyi hedefliyor. Böylelikle platform sanatçılarını ve kişilerin görüntülerini ve seslerini korumayı amaçlıyor.
YouTube son dönemde deepfake içeriklerle mücadele etmek için yeni çözümler üretiyor. Şirket geçtiğimiz yıl başlatılan pilot programlar kapsamında yüz ve ses tanıma modelleri geliştiriyor. Bu sayede platformdaki deepfake videolardaki kişilerin kimliği anlaşılabilecek. Böylece sanatçılar kendi görüntü ve seslerinin izinsiz kullanıldığı içeriklere kolaylıkla ulaşabilecek. YouTube ayrıca Content ID sistemine dahil edeceği yeni araçlarla şarkı söyleme seslerinin deepfake kopyalarını tespit etmeyi hedefliyor. Böylece müzik sektöründeki ortakların da haklarının korunması sağlanacak. Şirket sanatçıların seslerini güçlendirmek ve endişelerini giderebilmek için çalışmalarını sürdürüyor.
YouTube yüz tanıma modelleri sayesinde sanatçılar kendi görüntülerinin izinsiz kullanıldığı deepfake videolara kolaylıkla erişebilecek. Geçtiğimiz ay test aşamasına giren yazılım, platformdaki videolardaki yüzleri tarayarak eşleşme yapabiliyor. Böylece şirket de içerik üreticilere bu tür içerikleri raporlayıp yönetme imkanı verecek. Ayrıca müzik sektöründeki ortakların da seslere dayalı sahte içeriklere karşı korunmasını sağlayacak yeni ses tanıma modeli üzerinde çalışılıyor. YouTube yapay zeka çözümleri sayesinde hem sanatçı haklarının korunmasını hem de üretkenliğin desteklenmesini hedefliyor.
YouTube’un geliştirdiği yüz ve ses tanıma araçları sayesinde sanatçılar izinsiz içerikleri raporlayıp engelleyebilecek. Geçtiğimiz aylarda test edilen yazılımların başarısı üzerine, şirket bu çözümleri yakında kullanıcılarına sunmayı planlıyor. Böylece platformdaki içerik üreticileri, kendi görüntü ve seslerinin izinsiz kullanıldığı deepfake videolara anında müdahale edebilecek. Ayrıca müzik sektöründeki ortaklar da benzetimli şarkı kayıtlarını tespit ve engelleyebilecek. YouTube’un attığı bu adımlar sayesinde sanatçı haklarının korunması konusundaki sorunlar hızla çözüme kavuşacak.
YouTube’un masaya yatırdığı yeni projeler sayesinde sanatçı haklarının korunması konusundaki açıklar hızla kapanacak. Şirketin geliştirme aşamasındaki yüz ve ses tanıma araçları, platformdaki içerik üreticilere derin sahtecilik içeriklerine anında müdahale imkanı verecek. Ayrıca bu çözümler sayesinde platformdaki her türlü izinsiz kullanım raporlanabilecek. Test aşamasını başarıyla tamamlayan yazılımların yakında kullanıcılarla buluşması bekleniyor. YouTube’un sanatçıları korumaya yönelik attığı bu adımlar, dijital platformlarda yeni bir dönemin kapılarını aralayacak.