Dünyanın ilk tam otomatik yapay zeka hastanesi hizmete açıldı
Agent Hospital isimli yapay zeka hastanesi, Tsinghua Üniversitesi’nin geliştirdiği 14 adet yapay zeka doktoru ve 4 sanal hemşire ile hizmet vermeye başladı. Hastanede fiziksel bir bina bulunmadığı, tüm hizmetlerin dijital ortamda sunulduğu belirtildi. Günlük hasta kapasitesinin ilk etapta 3 bin olarak planlandığı; ancak zaman içinde insan doktorların 2 yılda tedavi ettiği 10 bin seviyelerine çıkarılacağı ifade edildi. Yapay zeka doktorlarının hızlı ve etkin tedavi sağlayacağı; geçmiş veriler ışığında uygun tedavi planları oluşturabileceği bildirildi. Bu sayede hastaların daha hızlı şifa bulacağı değerlendirmesi yapıldı.
Robot doktorlarla sanal hasta tedavisi başladı
Agent Hastanesi’ndeki 14 robot doktor ve 4 sanal hemşire, ilk aşamada günde 3 bin sanal hastanın tedavisini üstleniyor. Hastanenin Kurucusu Dr. Mehmet Han ifade ettiğine göre;”Gelecekte bu sayının 10 bine çıkartılması planlanıyor. Yapay zeka doktorlarımız, hasta geçmişi ve laboratuvar sonuçlarıyla hastalara özgü tedavi planları oluşturabiliyor. Böylece daha etkin tedavi süreçlerini yönetebiliyoruz.” Robot doktorlar ayrıca, sanal hastalar üzerinden tıp öğrencilerine uzaktan eğitim desteği de sağlıyor.
Yapay zeka doktorlarının başarısı
Agent Hastanesi’nin kurucusu Dr. Mehmet Han, robot doktorların performansını değerlendirdi. Buna göre, yapay zeka doktorları ABD Tıp Lisansı Sınavı’na benzetilen testlerde %93,6’lık başarı sağladı. Dr. Han, “Bu oran gerçek doktorların yakalayabileceği seviyedir. Robot doktorlarımız, teşhis ve tedavi süreçlerini son derece hızlı ve isabetli bir şekilde yönetebiliyor.” dedi. Ayrıca yapay zeka doktorlarının, hastaların geçmiş kayıtlarını da etkili biçimde değerlendirerek kişiye özgü tedavi planları oluşturabildiği belirtildi.
Gelecekteki salgınları öngörme kabiliyetine sahip
Agent Hastanesi’nin kurucusu Dr. Mehmet Han, hastanenin salgın hastalıkları tahmin etme yeteneğinden bahsetti. Buna göre, yapay zeka doktorları toplanan verileri derin öğrenme yöntemleriyle inceleyerek; bulaşıcı hastalık vakalarındaki eğilimleri, mevsimsel değişiklikleri ve coğrafi faktörleri göz önünde bulundurarak, olası salgın risklerini tespit edebiliyor. Dr. Han, “Böylece gelecekteki salgınlara yönelik önlem alma şansı yakalıyoruz.” dedi ve ekledi: “Amacımız, toplum sağlığını koruyarak, hastalıkların yayılmasını önlemektir.”