Meta, yüz tanıma teknolojisini Facebook ve Instagram platformlarında dolandırıcılıklara karşı kullanmaya başlayacak. Şirket, yüz tanımanın getirdiği eleştiriler nedeniyle üç yıl önce bu özelliği kaldırmıştı. Meta, sistemin uygulanma şekli ve sebebinin kullanıcılar tarafından daha olumlu karşılanmasını umuyor. Geçen hafta yaptığı açıklamada, şirket sistemin ilk test aşamasında küçük çaplı bir ünlüler gurubu ile çalıştıklarını ve başarılı sonuçlar elde ettiklerini duyurdu. Meta’nın açıklamasına göre yüz tanıma, dolandırıcı reklamlarda kullanılan ünlü fotoğrafları, kişinin gerçek Facebook ve Instagram profil fotoğraflarıyla karşılaştırarak reklamın sahte olup olmadığını anlamaya yardımcı olacak.
Meta, yüz tanıma sistemiyle dolandırıcı reklamları tespit etmeyi amaçlıyor. Şirket geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, platformlarda sıkça rastlanan ünlü isimleri kullanan sahte reklamlara karşı yüz tanıma özelliğini devreye alacağını duyurmuştu. Sistem, reklamlarda kullanılan fotoğrafları kişilerin Facebook ve Instagram resimleriyle eşleştirerek sahte reklam olup olmadığına karar verecek. İlk denemelerde küçük çaplı bir ünlüler grubuyla test edilen yazılımın başarılı sonuçlar verdiği bildirildi. Meta’nın hedefi, yüz tanımanın sağlayacağı güvenilir doğrulamanın sayesinde platform kullanıcılarını dolandırıcı içeriklerden koruyabilmek.
Facebook ve Instagram’ın yüz tanıma sistemi, platformlardaki ünlü isimleri içeren dolandırıcı reklamlara karşı kullanılacak. Meta’nın açıklamasına göre, söz konusu reklamlar platform kullanıcılarını yanıltarak kişisel bilgi ve para istemeye yöneltiyor. Sistem, şirketin zaten kullandığı ünlü dolandırıcılığı tespit mekanizmasını daha etkili hale getirmeyi hedefliyor. Eğer reklamda bir ünlünün videosu veya fotoğrafı yer alıyorsa, yüz tanıma teknolojisi sayesinde gerçek kişinin profilindeki görsellerle eşleştirme yapılacak. Uyum varsa reklam engellenecek.
Meta, hesaplarına erişemeyen kullanıcılar için yeni bir kimlik doğrulama yöntemi denemeye başladı. Şirket yetkilileri, “kullanıcılar video selfie çekerek yüz tanıma ile hesap fotoğrafları karşılaştırılacak ve hesaba geri dönmeleri sağlanacak” açıklamasında bulundu. Mevcut sistemde kimlik bilgileri veya sertifikalar yükleyerek kimliğini doğrulayan kullanıcıların artık video çekme seçeneği de olacak. Meta, yüz tanımanın dijital kimlik doğrulamanın en kolay yolu olacağına inanıyor. test sürecinde selfi videolar şifrelenecek ve kimliğin onaylanmasının ardından silinecek.
Microsoft, yüz tanıma yazılımlarını artık emniyet güçlerine satmayacağını duyurdu. Şirket yetkilisi Brad Smith, The Washington Post’a yaptığı açıklamada bu kararı teknolojinin suçla mücadele kapsamında değil, vatandaşların gözetiminde kullanılması nedeniyle aldıklarını ifade etti. Microsoft’un bu adımı, sektördeki diğer devlerin benzer politikalarıyla paralellik gösteriyor. IBM ve Amazon gibi firmalar daha önce, yüz tanıma yazılımlarının polis gözetimi amacıyla kullanımına izin vermeyeceklerini duyurmuştu.
IBM, genel amaçlı yüz tanıma ve analiz yazılımlarını geliştirmekten ve satmaktan vazgeçtiğini açıkladı. Şirketin CEO’su Arvind Krishna, polis şiddetine karşı polis yasasını destekleyen mektubunda, teknolojinin adil bir şekilde kullanılmasını sağlayacak yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğunu ifade etti. Krishna, IBM’in artık herhangi bir yazılımı kitlesel gözetim, ırkçı profilleme ve temel insan hakları ihlallerinde kullanılmasına izin vermeyeceğini belirtti. Bu kararla IBM, yüz tanıma teknolojisinin risklerine dair endişeleri paylaşan diğer şirketlerle aynı hizada yer alıyor.