Google Fotoğraflar platformunda yapay zeka desteğiyle üretilen ve düzenlenen görsellerin sayısı hızla artıyor. Google’ın açıkladığı verilere göre son 1 yılda Magic Editor ve Stay Tuned gibi araçlar sayesinde 20 milyondan fazla kullanıcı tarafından fotoğraflar düzenlendi. Bu gelişmeler ışığında Google, yapay zeka düzenlemelerinin şeffaflığını artırmak için yeni bir özellik üzerinde çalışıyor. Kaynakların söylediğine göre gelecek güncellemeyle birlikte fotoğraflarda yapılan yapay zeka müdahaleleri açık bir şekilde etiketlenecek. Kullanıcılar böylece hangi araçların fotoğrafları düzenlediğini kolayca görebilecek.
Google’ın yeni özelliği sayesinde kullanıcılar fotoğraflarındaki yapay zeka müdahalelerini kolaylıkla görebilecek. Şirketin açıklamasına göre gelecek hafta itibarıyla Google Fotoğraflar uygulamasında “AI Bilgisi” başlığı altında etiketlemeler yer alacak. Magic Editor, Stay Tuned gibi araçlar ile düzenlenen görsellerin yanı sıra Best Take özelliğiyle birleştirilen fotoğraflar da etiketlenecek. Böylece kullanıcılar hangi araçların kendi görsellerini otomatik olarak işlediğini görmüş olacak. Bilgi katmanının şeffaflığı artıracağı belirtilen yenilik, kullanıcı deneyimini iyileştirecek.
Google’ın açıklamasına göre şirket, yapay zeka destekli düzenlemelerin şeffaflığını artırmak için yeni özellik üzerinde çalışıyor. Kaynaklara göre bu özellik sayesinde fotoğraflar üzerinde hangi araçların müdahale ettiği açıkça görüntülenebilecek. Böylece kullanıcılar kolaylıkla fark edebilecekleri yapay zeka değişiklikleri hakkında bilgilenebilecek. Google Fotoğraflar’ın mühendislik direktörü John Fisher ise yeni özelliğin görsel düzenlemede şeffaflığı artırmasının yanı sıra kullanıcı geribildirimlerine göre geliştirilebileceğini ifade etmiştir.
Google’ın şeffaflık odaklı yeni adımı, yapay zeka destekli uygulamaların son dönemde hızla yaygınlaşması ile anlam kazanıyor. Özellikle görsel içerik üretiminde kullanılan yapay zeka araçları, bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Uzmanlara göre, fotoğraflara yapay zeka yardımıyla eklenti yapılabilmesi ya da sahte görseller oluşturulması gibi durumlar olası. Bu bağlamda Google’ın attığı şeffaflık adımı, hem kullanıcı güvenliğini hem de bilinçlendirmeyi hedefliyor. Böylece yapay zeka etkileşimleri daha kontrollü hale gelebilir.