2022 yılında Elon Musk’ın satın aldığı Twitter’da eski üst düzey yöneticilerin işten çıkarılması sonrası açılan hukuk mücadelesi devam ediyor. Eski Twitter CEO’su Parag Agrawal, CFO Ned Segal ve Hukuk İşleri Müdürü Vijaya Gadde’nin de aralarında bulunduğu yöneticiler, Musk tarafından işten atılmalarının haksız ve yasadışı olduğunu iddia ederek toplam 200 milyon dolarlık tazminat davası açtılar. Yöneticiler, Twitter’ın satışını destekledikleri için misilleme amacıyla görevlerinden alındıklarını ve bu süreçte hakları olan tazminatların verilmediğini öne sürüyorlar. Dava süreci hız kazanırken her iki tarafın iddiaları mahkemede karşı karşıya gelecek.
Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasının ardından şirkette çalışan üst düzey yöneticiler görevlerine son verildi. Eski CEO Parag Agrawal, CFO Ned Segal ve Vijaya Gadde başta olmak üzere yönetim kademesinden pek çok isim işlerinden ayrılmak zorunda kaldı. Ancak bu değişikliklerin arkasında farklı nedenler olduğu iddia ediliyor. Twitter’ın eski yöneticileri, şirketin satış sürecine destek vermelerine rağmen işlerinden gönderildiklerini savunuyor ve haklarının gasp edildiğini öne sürüyor. Toplamda 200 milyon dolarlık tazminat talebiyle Elon Musk aleyhine dava açıldı.
Elon Musk aleyhine açılan davanın mali boyutu oldukça yüksek. Twitter’ın eski CEO’su Parag Agrawal, CFO’su Ned Segal ve Hukuk İşleri Müdürü Vijaya Gadde’nin de aralarında bulunduğu üst düzey yöneticiler, işlerinden çıkarılma sürecinde haklarının gasp edildiğini iddia ediyor. Toplamda 200 milyon doları aşan tazminat talep eden yöneticiler, Elon Musk’ın şirketi devraldıktan sonra yürüttüğü tasfiye sürecinde hukuka aykırı davrandığını öne sürüyor. Yüksek meblağlı dava, Twitter’ın yeni sahibi Musk’ın yönetimini zor durumda bırakıyor.
Eski Twitter yöneticilerinin Elon Musk hakkındaki iddialarına göre, şirketi devralmasının hemen ardından başlattığı tasfiye süreci hukuki sınırları zorlamıştır. Musk, yönetim kurulunda konuşlandırdığı isimlerle birlikte başta Parag Agrawal olmak üzere CEO ve üst düzey yöneticileri görevlerinden almıştır. İddiaya göre bu değişiklikler Twitter çalışanlarının satış sürecine verdikleri desteğe rağmen yapılmış, hak ettikleri tazminatlar ödenmemiştir. Eski yöneticiler, yasal olmayan bu uygulamaların kendilerini haksız yere işlerinden ettiğini savunuyor.
Eski Twitter yöneticileri, Elon Musk’ın Twitter’ı satın alma sürecinde ortaya çıkan yasal giderleri gizlemek için tazminat ödemelerini bile isteyerek geciktirdiğini iddia ediyor. İddiaya göre Musk, bu yöntemle yöneticilerin haklarını zayıflatmayı hedeflemiştir. Yöneticiler açtıkları dava ile bu sürecin hızlandırılmasını ve keşif aşamasının genişletilmesini talep ediyor ki varolan belgeler ışığında iddiaları netleşsin. Musk’ın alış sürecindeki muhtemel yanlışlıkların ortaya çıkarılması davanın seyrini değiştirebilir.
Elon Musk’ın yönetiminde Twitter’ın değerinde ciddi oranda düşüş yaşanması, eski yöneticilere ödenecek tazminatları kritik hale getirdi. Şirketin piyasa değerinin Musk geldikten sonra neredeyse %80 oranında azalması, istenen 200 milyon dolarlık tazminatların ödenip ödenemeyeceği konusunda soru işaretleri yarattı. Davayı açan yöneticiler, Twitter’ın mevcut durumu düşünüldüğünde hak ettikleri paraları tama men zararla alabilecekleri endişesini taşıyor.
Eski Twitter çalışanları da benzer şekilde Musk’a karşı dava açmaya devam ediyor. Şirkette Elon Musk’ın Tasfiye döneminde işlerinden olan binlerce eski çalışan, hak ettikleri tazminat ve ücretleri alamadıkları gerekçesiyle hukuk mücadelesini sürdürüyor. Davacılar, yönetim değişikliğinin ardından işsiz kalan onbinlerce kişiye destek veren sendikalarla birlikte hareket ediyor. Musk’a karşı açılan toplu davaların sonucu yakından takip ediliyor.