Apple Haritaların 12 yıllık serüveninde ilk kez web erişimi sunuldu. Şirketin en çok kullanılan araçlarından biri olan Apple Haritalar, çıkışından bu yana yalnızca mobil cihazlar üzerinden erişilebiliyordu. Ancak şirket, dün itibarıyla heyecan verici bir gelişmeyle Haritalar uygulamasının web sürümünü kullanıma sundu.
Web erişimi ile Haritalar artık tüm cihazlardan ve tarayıcılardan kolayca ulaşılabilir hale geldi. Safari, Chrome ve Edge’de çalışan web uygulaması sayesinde iPad’den laptop’a, masaüstü bilgisayarlardan telefonlara kadar hemen her cihazda konum servisinden yararlanmak mümkün oldu. Böylece Apple ekosisteminden bağımsız kalan kullanıcılar da Haritalar deneyimini yaşayabilecek.
Şirket web sürümünün yalnızca Beta aşamasında olduğunu belirtse de mobil uygulamadaki pek çok özelliğin web’de de kullanıma sunulduğu görülüyor. Kullanıcılara yol tarifi, mekân değerlendirmeleri gibi özelliklerin yanı sıra harita görüntüleme ve keşfetme imkânları sağlanıyor.
Web erişimiyle Apple Haritaların kullanım alanı genişlemiş oldu. Artık tüm cihazlardan tarayıcı üzerinden kolayca konuma erişilebiliyor. Özellikle mobil cihazlar dışında kalan tablet, dizüstü bilgisayar ve masaüstü bilgisayar kullanıcılarının Apple Haritaları deneyimlemesi web erişimi sayesinde mümkün hale geldi.
Apple’ın sunduğu web uygulaması şu an itibarıyla sadece İngilizce dil desteğine sahip olsa da gelecekte diğer dillere de açılması bekleniyor. Web uygulamasının kullanıcı arayüzü ise mobil uygulamanın benzeri olup yol tarifi, mekânlar hakkında bilgi edinme, harita üzerinde gezinti yapma gibi özellikler sunuyor.
Web erişimiyle Apple Haritalar artık cihaz kısıtlamaları olmaksızın daha geniş kitlelere ulaşabilecek. Bunun yanında şirketin sunduğu diğer hizmetlerle de bütünleşme imkanı doğacak. Örneğin Apple Music ya da Apple TV gibi servisler üzerinden konuma dayalı öneriler ve deneyimler geliştirilebilecek.
Apple Haritaların web uygulaması şu an itibarıyla beta sürecinde olsa da mobil uygulamadan alışageldiğimiz birçok özellik sunuyor. Web arayüzü sayesinde yol tarifi almak, mekanlar hakkında bilgi edinmek ve harita üzerinde rahatça dolaşmak mümkün.
Yol tarifi özelliği özellikle web erişimi sayesinde daha kullanışlı hale geldi. Artık masaüstü bilgisayarlardan yol tarifi alıp navigasyon cihazına ya da akıllı telefona aktarmak kolaylaştı. Mekan değerlendirmelerini okuyup, harita üzerinden konumlara hızlı erişim sağlayan web uygulaması mobil deneyimin bir benzerini sunuyor.
Bunlara ek olarak zoom yapma, farklı katmanları görüntüleme gibi ileri harita keşif özellikleri de web’de kullanıma sunulmuş durumda. Böylece Apple Haritalar artık cihaza bağlı kalmadan bilgisayar ortamında da verimli şekilde kullanılabiliyor.
Önümüzdeki zamanlarda web uygulamasına yeni özellikler ekleneceği belirtiliyor. Bu sayede mobil deneyimden alınan haz macera web’e de taşınacak.
Apple Haritalar web uygulaması, şirketin önemli rakiplerinden biri olan Google Haritalar ile rekabet edebilme potansiyeline sahip. Zira şu an için sadece Apple cihaz kullanıcılarının erişebildiği Haritalar hizmeti, web erişimiyle çok daha geniş kitlelere ulaşma fırsatı yakaladı.
Özellikle masaüstü sistemler ve Windows işletim sistemli cihazlar üzerinden Google Haritalar’a alternatif olabilme imkanı doğdu. Web uygulaması daha ileri ki dönemlerde tüm platformlarda yer alırsa, harita ve konum tabanlı hizmetlerde önemli bir oyuncu haline gelebilir.
Mevcut beta aşamasındaki uygulamanın sunduğu özellikler Google’ın sağladıkları ile karşılaştırıldığında eksiklik göstermese de, Apple’ın gelecek dönemde sunduğu yeni özellikler rekabeti artıracaktır. Bu sayede Haritalar, Apple’ın ekosistem dışına açılan kapısı haline gelebilir.
Uzun vadede bakıldığında ise Apple Haritalar’ın web erişimi potansiyel olarak şirkete ciddi avantajlar sağayabilir.